niedziela, 30 czerwca 2013

Gram w zielone - krem z zielonego groszku z miętą





Podobno kolor zielony ma działanie odprężające, kojące na naszą psychikę. Lubię wszystkie odcienie tego koloru. Mój pokój w starym mieszkaniu był zielony. W okresie buntu i negacji wszystkiego (czasy liceum) nie podobały mi się moje niebieskie oczy, chciałam mieć zielone. 
Teraz bardzo często robię zupę-krem z zielonego groszku z miętą. Po wielu próbach i zmianach to jest mój ulubiony przepis. Zielone, napawa optymizmem. Kto potrzebuje zieleni...?


Składniki:

  • paczka mrożonego groszku
  • 1 cebula
  • listki z 1 gałązki świeżej mięty
  • 50 g klarowanego masła
  • 2 średnie ziemniaki
  • sól

Na roztopionym maśle poddusić pokrojoną cebulę. Dodać, w dowolny sposób, pokrojone ziemniaki. Razem chwilkę poddusić, uważając żeby się nie zrumieniło. Wsypać groszek i wymieszać. Dusić około 5 minut pod przykryciem. Wlać tyle wody, żeby przykryła warzywa i posolić. Gotować do miękkości. Na talerzu można dodać łyżkę jogurtu naturalnego i listek mięty. Stres odchodzi po zjedzeniu przynajmniej 1 porcji :)






piątek, 28 czerwca 2013

Last Minute Szparagowo czyli roladki z kurczaka ze szparagami.






Danie wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko sobie poukładać. Nam smakowało bardzo. Szparagi, szparagi, szparagi...

Składniki (na 4 osoby):



  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 8 plastrów szynki gotowanej
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa, sól i pieprz

Na sos musztardowo-miodowy:


  • 2 czubate łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowane i pokrojone na ćwiartki młode ziemniaki

Umyte filety z kurczaka przekroić w poprzek a potem na pół, tak żeby powstało 8 kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na cienką warstwę, posolić i natrzeć delikatnie oliwą. 
Szparagów nie obierać. Obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Po 4-5 szparagów zawinąć w filety z kurczaka, a następnie w plaster szynki i układać w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym oliwą). Do każdej roladki włożyć rozmaryn. Wymieszać razem składniki sosu i posmarować wierzch roladek pędzelkiem. Resztę sosu odłożyć. 
Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 st. Najlepiej przykryć główki szparagów folią aluminiową, żeby się nie spaliły. Po upływie 20 minut wrzucić do roladek ugotowane ziemniaki i polać resztą sosu. Zapiec ok. 7 minut. Od razu podawać. 






Smacznego :)

Uwagi:
  1. Przepis podpatrzony tutaj z moimi zmianami. 
  2. Wg mnie wszystko w tym przepisie jest niezbędne, nie rezygnuj z rozmarynu bo nadaje "świerkowy" posmak daniu. 



wtorek, 25 czerwca 2013

Ostrrrrro...czyli widziały gały, że dziś będzie curry...

                                                                                       


To prawda, że pogoda ma ogromne znaczenie w rodzaju potraw jakie wybieramy. Dzisiaj proponuję curry z ciecierzycą, czyli grochem włoskim. Złożone smaki potraw curry są jak Indie: mocne, wyraziste, ale poprzez dodanie jogurtu mogą być bardziej kremowe. Kto ma ochotę przenieść się na chwilę do aromatycznej krainy niech wypróbuje ten przepis.


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła klarowanego
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, po 1 łyżeczce: kolendry, gorczycy, kminu rzymskiego, płatków chilli
  • 3 ziemniaki
  • świeży imbir, wielkości kciuka
  • sól
  • natka pietruszki
  • ewentualnie jogurt naturalny


Na roztopionym maśle, podsmażyć utłuczone w moździerzu, przyprawy. Podsmażyć kilka minut, aż oddadzą swój aromat. Do takiej mieszanki wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Następnie wrzucić starty imbir i odrobinę soli. Cały czas mieszać. Gdy cebula się zeszkli dodać ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę i odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą do smaku.






Smacznego :)

Uwagi:
  1. Curry jest potrawą dość ostrą, jeśli jesteś osobą, która nie przepada za ogniem w potrawach, zrezygnuj z dodawania płatków chilli lub zmniejsz ilość i dodaj do każdej porcji jogurt naturalny.
  2. Nie polecam do tego dania ryżu basmati. Ziemniaki znajdujące się w potrawie są sycące.


piątek, 21 czerwca 2013

Uff jak gorąco, czyli sałatka na upały...







Skwar tak mi się daje we znaki, że nie mam ochoty gotować. Odwiedza mnie dzisiaj moja koleżanka, którą chcę miło ugościć. Lekki deser z truskawkami już siedzi w lodówce, a ja zabrałam się do robienia sałatki, której nazwa szumnie brzmi "Fusilli con zucchine alla scapece". Czyli po prostu "Sałatka makaronowa z cukinią i octem balsamicznym" Dla tych, którzy ciągle mówią, że nie mają czasu na gotowanie ;)


Składniki:
  • 350 g makaronu (użyłam kolorowego fusilli)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i cienko pokrojone
  • 15 listków świeżej mięty
  • 100 g fety, pokrojonej w kostkę
  • sól i pieprz

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Bardzo dobrze odsączyć z wody. Cukinie pokroić w półplasterki i usmażyć na rozgrzanej oliwie. Mieszać od czasu do czasu, mają lekko zbrązowieć. Dodać ocet i czosnek (będzie trochę pryskać), wymieszać i dodać miętę. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić i dodać do makaronu, wymieszać z fetą i odstawić, żeby smaki się przegryzły. 





Smacznego :)


Uwagi:
1. Przepis pochodzi z "Gino`s Pasta" z moimi małymi zmianami.
2. Można użyć dowolnego makaronu, który nadaje się na sałatki.

wtorek, 11 czerwca 2013

Szparagowo...




Kończy się sezon na szparagi. Już tylko gdzieniegdzie można dostać zielone patyczki. Jeśli jesteście, jak ja, fanami tego kruchego warzywa to polecam ten omlet. Syte i lekkie śniadanie bądź kolacja. Bez masła. Grasz w zielone?

Składniki (na jedną osobę):
  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktailowych
  • 5 szparagów zielonych
  • 1 łyżka mleka
  • tymianek świeży
  • plasterek żółtego sera light (np. Hit z Ryk)
  • sól i pieprz                                                                                       
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem i przyprawami. Zblanszować szparagi pokrojone w 2 cm kawałki, pomidory przekroić na pół. Na patelni teflonowej lekko obsmażyć posolone pomidory i szparagi. Dodać mieszankę jajeczną i wrzucić porwany żółty ser, usmażyć omlet. Żeby ułatwić sobie pracę, po ścięciu się jednej strony omletu, przewracam go na talerz i wrzucam na patelnię drugą stroną. 



Smacznego :)

niedziela, 9 czerwca 2013

Niedzielna zapiekanka





Dzisiaj  zrobiłam na obiad zapiekankę, która zaintrygowała mnie jakiś czas temu. Niestety nie pamiętam gdzie o niej przeczytałam, ale chyba jest to przepis Marty Gessler. Zapiekanka jest pyszna, pasuje do kurczaka (pieczonego w rękawie), jak i do schabu. Szybka w przygotowaniu.


Składniki (na 2 osoby):

  • 100 g marchewki (użyłam młodej)
  • 100 g pietruszki
  • 100 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 60 g żółtego startego sera
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać razem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i roztartym ząbkiem czosnku. Wino wymieszać ze śmietaną i tymiankiem. Warzywa układać w naczyniu, uciskając i polewając sosem śmietanowym. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Ostatnią warstwę posypać żółtym serem. Piec pod przykryciem 
w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Następnie odkryć i zapiec do zarumienienia sera. 






Smacznego :)