czwartek, 31 października 2013

Sposób na jesienną chandrę czyli sałatka z rukoli z pomarańczowym vinegretem





Kolejne zielstwo ujarzmione :) Rukola

Sałatkę wymyśliłam na pewno miłe spotkanie z przekonaniem, że jej nie będę jadła. Bo rukola. Ale jak wpadłam na pomysł pomarańczowego vinegretu i spróbowałam go z rukolą to zostałam kupiona. Nigdy nie mów nigdy. Gram w zielone. 
Jest to moja ulubiona forma podania rukoli. Jest lekko słodka, dodatek cebulek jest niezbędny, nadają ciekawy charakter całej potrawie.




Składniki:
  • paczka rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 70 g sera lazur z niebieską pleśnią
  • 1 mały słoik cebulek marynowanych w occie balsamicznym
  • 1 gruszka
  • sok z cytryny
Pomarańczowy vinegret:
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki zalewy z cebulek marynowanych
  • 1/2 startego ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz



Rukolę wypłukałam i osuszyłam na ściereczce. Wsypałam ją do miski, w której podałam sałatkę. Wkruszyłam ser pleśniowy, dodałam uprażone orzechy i płatki migdałów. Lekko wymieszałam z sałatą. Gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki i skropiłam sokiem z cytryny. Dodałam do salaterki. Na końcu dorzuciłam cebulki i delikatnie wymieszałam z pomarańczowym vinegretem.

fot.A.S.-M.



Uwagi:
  1. Sos należy dodać przed samym podaniem, bo rukola, jak każda sałata, szybko więdnie.

wtorek, 22 października 2013

Ziemniaki dwa czyli dwa sposoby na kartoflaną sałatkę

Na polu żarzyła się sterta jesiennych liści i gałęzi z babcinego sadu. Dziadek zwoził na taczce nowe sterty i dokładał, żeby żaru było więcej. Wrzucaliśmy do niego ziemniaki. Najlepsze były z solą i kawałkami masła. Buzie brudne od popiołu, dymny zapach we włosach. Tego smaku i tych wspomnień nic nie przebije...




Ziemniaki występują w wielu odmianach i to od nich zależy kulinarne przeznaczenie. W sklepach i na straganach ziemniaki sprzedawane są luzem i są to najczęściej odmiany uniwersalne, ale zachęcam do zapoznania się z rodzajami ziemniaków. Używając odpowiednich ziemniaków osiąga się najlepsze efekty kulinarne.
Ziemniaki dzielimy na 3 grupy:
TYP A (zwięzłe) - najlepsze do sałatek i zup: Vineta, Lord, Impala, Korona, Bard.
TYP B (ogólnoużytkowe) - Irga, Gala, Augusta, Irys, Bryza.
TYP C (sypkie) - najlepsze do klusek, pyz, placków, frytek: Bursztyn, Gracja, Zeus, Cekin. 

Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia ziemniaczanych sałatek, które można jeść solo lub z pieczonym kurczakiem albo rybą. Z cyklu RETRO Z ZESZYTÓW
Do ich zrobienia użyłam odmiany Vineta.



Sałatka ziemniaczana nr 1


Składniki:
  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 7 rzodkiewek
  • 2 ogórki konserwowe lub marynowana cukinia
  • pęczek cebulki dymki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz
Ugotowane i wystudzone ziemniaki obrałam ze skórki. Pokroiłam w dużą kostkę i wrzuciłam do salaterki. Rzodkiewki pokroiłam w słupki, marynowaną cukinię w kawałki wielkości pokrojonych ziemniaków, drobno posiekałam natkę, dymkę i kapary. Wszystko dodałam do ziemniaków. W kubeczku zrobiłam sos: musztarda, ocet winny, sól i pieprz. Polałam nim warzywa. Sałatce należy dać odpocząć około 30 minut, najlepiej w lodówce. 

Sałatka ziemniaczana nr 2 



Składniki:

  • 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 średnie jabłko
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • łyżka curry (płaska)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Wystudzone i obrane ziemniaki wrzuciłam do salaterki, dodałam pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i drobno posiekaną cebulę. Skropiłam wszystko sokiem z cytryny i wstawiłam na 15 minut do lodówki. 
W osobnym naczyniu wymieszałam śmietanę z curry, solą i pieprzem i polałam nim sałatkę. Sałatka świetna zwłaszcza do smażonej ryby. 


poniedziałek, 14 października 2013

Jagły czyli kasza zapiekana z dynią, kurczakiem i rozmarynem

fot.A.S.-M.


Łuskane ziarno prosa. Bardzo zdrowa kasza, jedyna która ma krzemionkę dobrą na stawy. Ma dużo witamin z grupy B i łagodzi nieprzyjemne objawy ciąży.
Z kaszą jaglaną nie miałam często do czynienia. Aż do wizyty w pewnej restauracji, gdzie menu składa się z różnego rodzaju kasz. Było dobrze.
Po kilku miesiącach postanowiłam zrobić swoją wersję zapiekanki z kaszy jaglanej.






Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2  łyżki masła klarowanego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/4 małej dyni
  • drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do kuchni tex-mex
  • sól

W garnku z grubym dnem podprażyłam kaszę, zalałam 2 szklankami wrzątku i odcedziłam na sicie. Następnie wrzuciłam kaszę do tego samego garnka i zalałam 2 szklankami świeżego wrzątku. Dodałam płaską łyżeczkę soli. Prażyłam pod przykrywką 10 minut. W ten sposób ugotowana kasza traci swoją lekką goryczkę i jest sypka. Na patelni rozpuściłam masło i obsmażyłam mięso, później dołożyłam cebulę (pokrojoną w kostkę). Dorzuciłam przyprawę i rozmaryn. Kiedy mięso ładnie się zrumieniło dorzuciłam dynię, pokrojoną w kostkę, dodałam około 1/2 szklanki wody i dusiłam pod przykryciem około 15 minut. Kaszę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, a na wierzch położyłam małe kawałeczki masła (około 1 łyżki). Zapiekałam 20 minut w temperaturze 160 st. 
Świetnie smakuje z tym sosem jogurtowo-koperkowym.


czwartek, 3 października 2013

Zupa dyniowa z imbirem



Noce i poranki są już bardzo zimne. Kilka razy skrobałam szyby w samochodzie. Trochę za szybko leci czas...
Październik to czas, kiedy na stałe na naszym stole gości dynia. Aż do lutego :) Propozycja z cyklu RETRO Z ZESZYTÓW. Dzisiaj przepis na dynię-podstawę, na zupę sztandarową w naszym menu. Zupa jest kremowa, pachnąca imbirem, rozgrzewająca. Doskonała. To must have jeśli lubicie dynię.


Składniki:
  • 1/2 średniej dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 selera
  • po kawałku marchewki i pietruszki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szkl. śmietany 12%
  • 8 łyżek pestek dyni (po 2 na porcję)



W garnku rozgrzewam masło i przesmażam imbir oraz pokrojone warzywa. Zalewam 1 1/2 litra wody lub bulionu. Po zagotowaniu przykrywam i gotuję ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodaję gałkę, sól i pieprz. Miksuję zupę i dodaję śmietanę . Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję przegotowaną wodę. Na suchej patelni prażę pestki dyni i dekoruję nimi zupę w miseczkach.



fot.A.S.-M.