czwartek, 6 lutego 2014

Fajna sprawa czyli pasztet z białego sera




Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, biały serek z miodem są smaczne i zdrowe. Dietetycy twierdzą, że to świetny początek dnia.
A co powiecie na zimny pasztet z białego sera? Szybko się robi, a po stężeniu w lodówce mamy z głowy kilka kolejnych śniadań. Można również zabrać ze sobą do pracy. Nam przypadł do gustu, choć P. nie lubi białego sera. Chrupie no i już bardzo przypomina lżejsze wiosenne śniadania. Byle do wiosny....:)





ZIMNY PASZTET Z BIAŁEGO SERA

Składniki:
  • 1/2 kg białego półtłustego twarogu (zmielonego dwukrotnie)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sól i pieprz

Po dwukrotnym zmieleniu twarogu, roztarłam go z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Ogórki, paprykę i cebulę pokroiłam w bardzo małą kostkę. Rozpuściłam żelatynę i po wystygnięciu wymieszałam z serem. Wszystkie pokrojone warzywa dodałam do masy serowej i posypałam koperkiem. Dokładnie wymieszałam. Wszystko umieściłam w silikonowej keksówce, przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam z keksówki i przełożyłam do zamykanego, plastikowego pojemnika. Miałam pyszne, zdrowe śniadanie. Smacznego!!!





Uwagi:
  1. Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu, kuchnia Jerzego Knappe"
  2. W przepisie zmieniłam proporcje składników i nie użyłam tak dużej ilości papryki (uważam, że zdecydowanie za dużo byłoby dodanie dwóch papryk na taką ilość sera)
  3. Pasztet z białego sera, przypomina terrinę. Jest świetny do placuszków owsianych, razowego chleba i solo.