Ziemniaki występują w wielu odmianach i to od nich zależy kulinarne przeznaczenie. W sklepach i na straganach ziemniaki sprzedawane są luzem i są to najczęściej odmiany uniwersalne, ale zachęcam do zapoznania się z rodzajami ziemniaków. Używając odpowiednich ziemniaków osiąga się najlepsze efekty kulinarne.
Ziemniaki dzielimy na 3 grupy:
TYP A (zwięzłe) - najlepsze do sałatek i zup: Vineta, Lord, Impala, Korona, Bard.
TYP B (ogólnoużytkowe) - Irga, Gala, Augusta, Irys, Bryza.
TYP C (sypkie) - najlepsze do klusek, pyz, placków, frytek: Bursztyn, Gracja, Zeus, Cekin.
Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia ziemniaczanych sałatek, które można jeść solo lub z pieczonym kurczakiem albo rybą. Z cyklu RETRO Z ZESZYTÓW.
Do ich zrobienia użyłam odmiany Vineta.
Sałatka ziemniaczana nr 1
Składniki:
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 7 rzodkiewek
- 2 ogórki konserwowe lub marynowana cukinia
- pęczek cebulki dymki
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki ziarnistej musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz
Sałatka ziemniaczana nr 2
Składniki:
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1/2 średniej cebuli
- 1 średnie jabłko
- pół szklanki gęstej śmietany
- łyżka curry (płaska)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
W osobnym naczyniu wymieszałam śmietanę z curry, solą i pieprzem i polałam nim sałatkę. Sałatka świetna zwłaszcza do smażonej ryby.
Do dziś pamiętam smak pierwszej sałatki.....jest najlepsza,i na każdą okazję
OdpowiedzUsuńta druga sałatka jest pod mój gust i nie tylko do ryby:)dzięki
OdpowiedzUsuń