Noce i poranki są już bardzo zimne. Kilka razy skrobałam szyby w samochodzie. Trochę za szybko leci czas...
Październik to czas, kiedy na stałe na naszym stole gości dynia. Aż do lutego :) Propozycja z cyklu RETRO Z ZESZYTÓW. Dzisiaj przepis na dynię-podstawę, na zupę sztandarową w naszym menu. Zupa jest kremowa, pachnąca imbirem, rozgrzewająca. Doskonała. To must have jeśli lubicie dynię.
Składniki:
- 1/2 średniej dyni
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 selera
- po kawałku marchewki i pietruszki
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- 1/2 szkl. śmietany 12%
- 8 łyżek pestek dyni (po 2 na porcję)
W garnku rozgrzewam masło i przesmażam imbir oraz pokrojone warzywa. Zalewam 1 1/2 litra wody lub bulionu. Po zagotowaniu przykrywam i gotuję ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodaję gałkę, sól i pieprz. Miksuję zupę i dodaję śmietanę . Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję przegotowaną wodę. Na suchej patelni prażę pestki dyni i dekoruję nimi zupę w miseczkach.
fot.A.S.-M. |
najlepsza na świecie♥
OdpowiedzUsuń