Danie wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko sobie poukładać. Nam smakowało bardzo. Szparagi, szparagi, szparagi...
Składniki (na 4 osoby):
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 średnie filety z kurczaka
- 8 plastrów szynki gotowanej
- kilka gałązek rozmarynu
- oliwa, sól i pieprz
Na sos musztardowo-miodowy:
- 2 czubate łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka miodu
- 200 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- ugotowane i pokrojone na ćwiartki młode ziemniaki
Umyte filety z kurczaka przekroić w poprzek a potem na pół, tak żeby powstało 8 kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na cienką warstwę, posolić i natrzeć delikatnie oliwą.
Szparagów nie obierać. Obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Po 4-5 szparagów zawinąć w filety z kurczaka, a następnie w plaster szynki i układać w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym oliwą). Do każdej roladki włożyć rozmaryn. Wymieszać razem składniki sosu i posmarować wierzch roladek pędzelkiem. Resztę sosu odłożyć.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 st. Najlepiej przykryć główki szparagów folią aluminiową, żeby się nie spaliły. Po upływie 20 minut wrzucić do roladek ugotowane ziemniaki i polać resztą sosu. Zapiec ok. 7 minut. Od razu podawać.
Smacznego :)
Uwagi:
- Przepis podpatrzony tutaj z moimi zmianami.
- Wg mnie wszystko w tym przepisie jest niezbędne, nie rezygnuj z rozmarynu bo nadaje "świerkowy" posmak daniu.
NO NIE!:)idę do kuchni:--) mam nadzieję,że mnie też się uda wyczarować dla rodzinki takie smakołyki,dzisiaj kupiłem świeży rozmaryn,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMMMM rozmaryn uwielbiam :) Daj znać jak wyszło :)
Usuńroladki zaserwowałem moim gościom,byli zachwyceni, przekonałem się,że świeży rozmaryn dodaje charakteru tej potrawie REWELACJA:)
Usuńbaaardzo mi się gęba śmieje, że zrobiłeś i smakowało :):)
UsuńNajlepsze były chrupiące końcówki szparagów - pycha!
OdpowiedzUsuń