Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła klarowanego
- przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, po 1 łyżeczce: kolendry, gorczycy, kminu rzymskiego, płatków chilli
- 3 ziemniaki
- świeży imbir, wielkości kciuka
- sól
- natka pietruszki
- ewentualnie jogurt naturalny
Na roztopionym maśle, podsmażyć utłuczone w moździerzu, przyprawy. Podsmażyć kilka minut, aż oddadzą swój aromat. Do takiej mieszanki wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Następnie wrzucić starty imbir i odrobinę soli. Cały czas mieszać. Gdy cebula się zeszkli dodać ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę i odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą do smaku.
Smacznego :)
Uwagi:
- Curry jest potrawą dość ostrą, jeśli jesteś osobą, która nie przepada za ogniem w potrawach, zrezygnuj z dodawania płatków chilli lub zmniejsz ilość i dodaj do każdej porcji jogurt naturalny.
- Nie polecam do tego dania ryżu basmati. Ziemniaki znajdujące się w potrawie są sycące.
jak tylko nzobaczyłam , od razu musiałam wypróbować ten przepis. I nie pomyliłam się, wyglada pysznie a smakuje niebiańsko
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :)
UsuńAniu ślinka cieknie jak sie ogląda wszystkie zdjecia,dlatego kocham tą porę roku,bo zaczyna się obfitość warzyw i owoców pachnących słońcem:)))
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię lato szkoda tylko, że w tym roku takie kapryśne :)
Usuńno dziewczyno!czekam z niecierpliwoscią na dalsze przepisy:)))
OdpowiedzUsuńbędą, będą :)
Usuńsmacznie,tanio,zdrowo i szybko....boska kuchnia:) dla zapracowanych idealna,POLECAM:)))
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuńgdzie można kupic chilli w płatkach?
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam, gdzie kupiłam swoje chilli, ale można również suszone papryczki utłuc w moździerzu (też tak robiłam).
OdpowiedzUsuńByło ostro ;)
OdpowiedzUsuń