Dzisiaj szybki przepis na śpiący dzień. Przepis z serii : RETRO Z ZESZYTÓW. Placki są bardzo łatwym daniem, często podaję je z sosem czosnkowym ale można również saute. Spróbujcie sami :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 szkl. mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średnia cukinia (ok. 500 g)
- pęczek dymki
- pęczek koperku
- 2 młode pory
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz i szczypta cukru
Z mąki, mleka, jajek i przypraw przyrządzić ciasto. Dodać proszek do pieczenia. Cukinię, nie obraną, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Por pokroić na cienkie półplasterki, dymkę i koperek posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 minut i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odcisnąć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.
Super szybki sos czosnkowy:
- 1 serek Bieluch naturalny
- 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sól
W małej miseczce wymieszać serek ze śmietaną lub jogurtem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą.
Najlepsze na świecie:)))))
OdpowiedzUsuńprawda na 100%:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńKolejny przepis, który wypróbowałam i na pewno nie ostatni, rewelacyjne te placki!
OdpowiedzUsuńi dużo ich wychodzi :)
Usuń