fot. A.S-M. |
Nie przepadam za papryką, no chyba że w occie. Postanowiłam przełamać swoją niechęć do niej i stąd tytuł. Mea culpa, może musiałam do niej dorosnąć. Jedno jest pewne, papryka nadziewana będzie gościć na moim stole w różnych wydaniach, z różnymi farszami, ale na surowo to chyba jednak nikt mnie na nią nie namówi.
Jeden farsz jest bardziej tradycyjny a drugi delikatny i wegetariański. Proporcje (całość) na 6 papryk czyli na 12 połówek.
Składniki na farsz tradycyjny:
- 3 czerwone papryki
- 100 g ryżu parboiled
- 4 pieczarki
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 300 g łopatki mielonej
- masło klarowane
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Składniki na farsz wegetariański:
- 3 czerwone papryki
- 100 g pęczaku
- 1/2 małej cukini
- 3 małe młode marchewki
- 50 g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- kawałek świeżego imbiru
- masło klarowane
- sól
Całość należy piec w temp. 200 st.C przez pierwsze 20 minut pod przykryciem, a potem do zrumienienia się papryk.
Podałam z, dobrze Wam już znanym, sosem czosnkowo-koperkowym.
fot. A.S-M. |
No proszę papryka hmm czemu nie...fajnie akurat weekend się zbliża!
OdpowiedzUsuńByło pyszne, miałam zaszczyt spróbować :-)
OdpowiedzUsuńmiałam zaszczyt dla Was ugotować :)
Usuń