piątek, 19 lipca 2013

Kuskus z borowikami i filetem z kurczaka. Pieczony kalafior.


fot. A.S-M


Dostałam 5 bosko pachnących borowików. Kto mnie zna wie, że uwielbiam grzyby w każdej postaci. Postanowiłam je wykorzystać tego samego dnia, zwłaszcza że przyjechała na pogaduchy koleżanka. 

Od dawna przymierzałam się do zrobienia kalafiora pieczonego w piekarniku, to akurat z listy do zrobienia. Połączyłam to w jedno danie i wyszło całkiem nieźle. Kuskus z borowikami i filetem z kurczaka i do tego pieczony kalafior i zimny sos czosnkowo-koperkowy. Co Wam będę marudziła, po prostu musicie sami spróbować. Aha jeszcze jedno, komu przeszkadza zapach gotowanego kalafiora, ten przepis jest właśnie dla niego. Dzięki pieczeniu kalafior nie wydziela zapachu podobnego do siarki . Swoją drogą mi ten zapach nie przeszkadza ;) Kalafior też uwielbiam :)

Kuskus z borowikami i filetem z kurczaka
Składniki:

  • 1 szkl. suchego kuskusu
  • 5 świeżych borowików lub podgrzybków
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól, pieprz
Na roztopionym maśle poddusić pokrojone grzyby. Odłożyć. Dodać na patelnię pokrojony filet i przesmażyć. Dodać sól i pieprz. Po przesmażeniu dodać grzyby, wymieszać i dosypać kuskus. Przemieszać i wlać wrzątek na patelnię, tyle żeby przykryło potrawę i kuskus wchłonął wodę (czyli na oko).
Po ok. 15 minutach pachnący kuskus gotowy.



fot. A.S-M


Pieczony kalafior
Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • koperek
  • sól
Umyty kalafior podzieliłam na różyczki i obtoczyłam je w oleju. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i posypałam solą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.C przez ok. 30 minut. W połowie czasu przewróciłam kalafior na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca, i lekkim ostudzeniu, posypuję posiekanym koperkiem.

Sos czosnkowo-koperkowy
Składniki:
  • takie same jak w tym przypadku sos
  • pęczek koperku (pokrojony)


fot. A.S-M

Uwagi:
  1. W zimnym sosie zanurzamy upieczony, pachnący kalfior. Może to być również oddzielna przekąska, niekoniecznie obiadowa.
  2. Przepis na kalafior z "Córeczka tatusia" G. Paltrow.




4 komentarze:

  1. Myślałam, że nie ma lepszej wersji kalafiora jak obsmażony w bułce tartej podawany z ziemniakami i jajkiem sadzonym, który robiła moja mama. Myliłam się, w połączeniu z sosem czosnkowo-koperkowym to po prostu niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam kalafior z bułką tartą na masełku, mmmmm ale ta wersja jest pyszna :)

      Usuń
  2. zrobiłam i wyszło bardzo smacznie i chrupiąco, częsciej będzie u mnie gościł kalafiar właśnie w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało. Najlepsze jest to, że jest mało pracy przy tym daniu.

      Usuń