wtorek, 2 lipca 2013

Kalafiorowa tarta z trzema serami





W notesie w kratkę mam spisane potrawy, ciasta, desery, na które mam ochotę. Lista stale się zmienia. Zrobione, wypróbowane przepisy wykreślam. Czasem dodaję nowe. Mam taką listę...
Tarta kalafiorowa czekała na swój, letni czas. To wakacyjny must have. Dla tych, którzy lubią kalfior i "śmierdzące" seryPyszna na zimno, można ją podać na obiad lub znajomym, gdy wpadną z wizytą. Wybornie smakuje przy lekturze "Kwiatu kalafiora" M. Musierowicz, przypominając stare, dobre czasy...

Różowym mazakiem wykreślam ją z listy...

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli i cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Nadzienie:
  • ok. 500 g kalafiora
  • 250 g cheddara
  • 150 g camemberta
  • 100 g gorgonzoli
  • 30 ml śmietany słodkiej 18%
  • 3 jajka
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz

Przygotować kruche ciasto. Sypkie składniki wyrobić palcami do konsystencji piasku. Dodać mleko i jajko. Wyrobić gładkie ciasto.
Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. 
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki i gotować ok. 5 minut.
Odcedzić i zostawić na durszlaku. Z serów ściąć skórkę i pokroić resztę w kostkę. Śmietanę podgrzać i wrzucić do niej pokrojone sery. Cały czas mieszać, aż się rozpuszczą. Zdjąć z ognia i dodać, ubite widelcem, jajka. Wymieszać na gładką konsystencję. Dodać listki tymianku, sól i pieprz. 
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Formę do tart posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy i ponakłuwać widelcem. Lekko podpiec w piekarniku. Następnie wyjąć i ułożyć kalafior. Wylać masę serową i zapiec przez ok. 45 minut. 






Smacznego :)

Uwagi:

  1. Przepis z książki "Rok w kuchni - wiosna/lato"
  2. Zmodyfikowałam nadzienie, zmieniając rodzaje serów i ich proporcje, moim pomysłem było także dodanie tymianku.
  3. Tarta jest pyszna na zimno i na ciepło.


9 komentarzy:

  1. To MUSI być przepyszne. Koniecznie na ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak wygląda tak smakuje:)delicje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre, choc dla lubiących zapach sera ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie ;-) az zglodnialam !!! napewno wypróbuję ten przepis :-P

    OdpowiedzUsuń
  5. dania smakowite:)oprawa graficzna bajeczna:))a muzyczna piękna:)))masz dziewczyno talent:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oprawa graficzna nie jest mojego autorstwa, ale przekażę :) dziękujemy

      Usuń
  6. uwielbiamy z rodzina tarty pod każdą postacią,ale takiej jeszcze nie jedliśmy,więc Ludwiku do rondla:)ładniutki ten Pani blog,życzymy owocnych przepisów:)i samych sukcesów przy jego tworzeniu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za życzenia, mam nadzieję, że spróbowaliście :)

      Usuń