poniedziałek, 14 października 2013

Jagły czyli kasza zapiekana z dynią, kurczakiem i rozmarynem

fot.A.S.-M.


Łuskane ziarno prosa. Bardzo zdrowa kasza, jedyna która ma krzemionkę dobrą na stawy. Ma dużo witamin z grupy B i łagodzi nieprzyjemne objawy ciąży.
Z kaszą jaglaną nie miałam często do czynienia. Aż do wizyty w pewnej restauracji, gdzie menu składa się z różnego rodzaju kasz. Było dobrze.
Po kilku miesiącach postanowiłam zrobić swoją wersję zapiekanki z kaszy jaglanej.






Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2  łyżki masła klarowanego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/4 małej dyni
  • drobno posiekane listki z 2 gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki przyprawy do kuchni tex-mex
  • sól

W garnku z grubym dnem podprażyłam kaszę, zalałam 2 szklankami wrzątku i odcedziłam na sicie. Następnie wrzuciłam kaszę do tego samego garnka i zalałam 2 szklankami świeżego wrzątku. Dodałam płaską łyżeczkę soli. Prażyłam pod przykrywką 10 minut. W ten sposób ugotowana kasza traci swoją lekką goryczkę i jest sypka. Na patelni rozpuściłam masło i obsmażyłam mięso, później dołożyłam cebulę (pokrojoną w kostkę). Dorzuciłam przyprawę i rozmaryn. Kiedy mięso ładnie się zrumieniło dorzuciłam dynię, pokrojoną w kostkę, dodałam około 1/2 szklanki wody i dusiłam pod przykryciem około 15 minut. Kaszę wyłożyłam do naczynia żaroodpornego, a na wierzch położyłam małe kawałeczki masła (około 1 łyżki). Zapiekałam 20 minut w temperaturze 160 st. 
Świetnie smakuje z tym sosem jogurtowo-koperkowym.


1 komentarz:

  1. Dobrze wiem o której restauracji mówisz:) długo szukałam podobnego przepisu. Dzięki! Z tego co pamiętam, tam jeszcze rodzynki były:)

    OdpowiedzUsuń