czwartek, 3 października 2013

Zupa dyniowa z imbirem



Noce i poranki są już bardzo zimne. Kilka razy skrobałam szyby w samochodzie. Trochę za szybko leci czas...
Październik to czas, kiedy na stałe na naszym stole gości dynia. Aż do lutego :) Propozycja z cyklu RETRO Z ZESZYTÓW. Dzisiaj przepis na dynię-podstawę, na zupę sztandarową w naszym menu. Zupa jest kremowa, pachnąca imbirem, rozgrzewająca. Doskonała. To must have jeśli lubicie dynię.


Składniki:
  • 1/2 średniej dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 selera
  • po kawałku marchewki i pietruszki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szkl. śmietany 12%
  • 8 łyżek pestek dyni (po 2 na porcję)



W garnku rozgrzewam masło i przesmażam imbir oraz pokrojone warzywa. Zalewam 1 1/2 litra wody lub bulionu. Po zagotowaniu przykrywam i gotuję ok. 30 minut na wolnym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodaję gałkę, sól i pieprz. Miksuję zupę i dodaję śmietanę . Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję przegotowaną wodę. Na suchej patelni prażę pestki dyni i dekoruję nimi zupę w miseczkach.



fot.A.S.-M.

1 komentarz: