wtorek, 16 lipca 2013

Kuchnia grecka czyli kurczak w stylu rustykalnym

fot. A.S-M


Kuchnia grecka to smak słońca i prostoty. Przeglądając książki kulinarne z potrawami greckimi można zauważyć, że mięso pojawią się w towarzystwie warzyw i ziół. Niezastąpionym ziołem jest oregano, które ułatwia trawienie potraw mięsnych i dodaje cudownego aromatu potrawom. Wszystko co najlepsze w tej kuchni jest w kurczaku z cytryną, ziemniakami i zielonymi oliwkami.
KALI ÓREKSI czyli smacznego :)
Cytryny dojrzewające w słońcu, gaj oliwny,  widok na morze, siedzimy w tawernie...
Zabieram Was dzisiaj w kulinarną podróż do Grecji.


fot. A.S-M


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 1 czerwona cebula
  • 75 g zielonych oliwek
  • 1 wyszorowana cytryna
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka pulpy pomidorowej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 120 ml bulionu z kurczaka
  • 1,5 kg kurczaka, pokrojonego na kawałki
  • 1  łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i oregano (świeże)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Pokroić oczyszczone ziemniaki na kawałki i włożyć je do żaroodpornego naczynia. Rozsypać na nich pokrojoną w ósemki cebulę, oliwki, plastry cytryny, listki oregano i liście laurowe. Pulpę pomidorową wymieszać z bulionem, octem balsamicznym i polać ziemniaki. Na wierzchu ułożyć kurczaka skropionego oliwą i doprawionego solą i pieprzem. Piec około 50 minut (kurczak ma być przyrumieniony).
Po tym czasie wyjąć kurczaka na talerz i zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 st.C. Ziemniaki ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 10 minut. Położyć kurczaka na ziemniakach i posypać jeszcze listkami oregano. Podawać do białego półwytrawnego wina.


fot. A.S-M



Uwagi:
  1. Przepis z "Nakarm mnie" B. Grangera, po zmodyfikowaniu.
  2. Do zjedzenia z dużą grupą przyjaciół ;) 


















2 komentarze:

  1. super pomysł na podwójny obiad,niech się cieszą nasze chłopaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, szybkie a zarazem rewelacyjne w smaku, polecam!

    OdpowiedzUsuń