czwartek, 11 lipca 2013

Placki z cukinii i koperku







Dzisiaj szybki przepis na śpiący dzień. Przepis z serii : RETRO Z ZESZYTÓW. Placki są bardzo łatwym daniem, często podaję je z sosem czosnkowym ale można również saute. Spróbujcie sami :)


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 średnia cukinia (ok. 500 g)
  • pęczek dymki
  • pęczek koperku
  • 2 młode pory
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz i szczypta cukru

Z mąki, mleka, jajek i przypraw przyrządzić ciasto. Dodać proszek do pieczenia. Cukinię, nie obraną, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Por pokroić na cienkie półplasterki, dymkę i koperek posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 minut i smażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odcisnąć nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawać z sosem czosnkowym.

Super szybki sos czosnkowy:
  • 1 serek Bieluch naturalny
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

W małej miseczce wymieszać serek ze śmietaną lub jogurtem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. 




Smacznego :)







5 komentarzy:

  1. Najlepsze na świecie:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przepis, który wypróbowałam i na pewno nie ostatni, rewelacyjne te placki!

    OdpowiedzUsuń