sobota, 30 listopada 2013

Miętowy ananas


Chociaż jest to deser orzeźwiający i chłodzący to robię go również w jesienno-zimowy czas. Cytrusy przecież najlepsze są o tej porze roku. Czasem milczenie jest złotem, nic na siłę. Podaję tylko składniki i do roboty. Deser znika równie szybko jak się go robi :) Smacznego :)




Składniki:
  • 1 świeży ananas
  • pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru brązowego
Ananasa obieram i wykrawam rdzeń. Potem kroję w dość cienkie plasterki i układam na talerzu. W moździerzu ucieram cukier z listkami mięty, którym posypuję ananasa. To wszystko.


fot.A.S-M.


Uwagi:
  1. Przepis J.Olivera.
  2. Znika błyskawicznie, więc jeden ananas może być za mało na 4 osoby. 
  3. Najlepsza jest mięta ogrodowa z solidnymi listkami. Z braku takowej musimy się zadowolić miętą z hipermarketu.

1 komentarz: