środa, 22 stycznia 2014

Awokado na śniadanie czyli afrodyzjak w akcji


fot.ASM

Aztekowie mieli rację nazywając awokado "masłem Boga". Owoc  
w kształcie gruszki ma mnóstwo cennych składników, podobno jedząc regularnie awokado można spowolnić proces utraty pamięci w chorobie Alzheimera. Poprawia koncentrację, ma dużo witaminy E, kwasu foliowego i luteiny, która chroni nasze oczy przed zaćmą. 
No i awokado jest rewelacyjne dla mężczyzn, gdyż zawiera dużą ilość cynku chroniącego przed przerostem prostaty. Wiadomość dla par: awokado to afrodyzjak.
Jest tłuste i zdrowe. Nie powinny się go obawiać osoby, dbające
o linię ponieważ zawarte w nim tłuszcze to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. Poza tym, kwasy tłuszczowe dają uczucie sytości. 
Smak awokado jest nieokreślony. Konsystencja jest maślana, miękka, przyjemna. Polecam ten koktail zwłaszcza na śniadanie.



fot.ASM


Składniki:


  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 300 ml mleka sojowego lub ryżowego
  • 300 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem. 



fot.ASM
Uwagi:

  1. Podane składniki wystarczają na 2 duże koktaile.


1 komentarz: