poniedziałek, 19 maja 2014

Majowe szaleństwo czyli szparagi w akcji


Maj to mój ulubiony miesiąc... 

Rano podczas joggingu w lesie zauważyłam, że nie biegam sama :) 
ok. 5 metrów przede mną ścieżkę przecięła sarna. Pierwszy raz w życiu widziałam z tak bliska sarnę :)
Kwiaty na balkonie posadzone, maciejka zasiana. Mam nadzieję, że groszek pachnący będzie piął się po prętach balkonu. 
Ogarnęło mnie majowe szaleństwo szparagowe. Jak co roku. 
Dzisiaj przyrządziłam zupę szparagową z płatkami migdałów, tosty z prosciutto i szparagami i krajankę szparagową. Przepis na zupę i tosty pojawi się za kilka dni. Dzisiaj zapraszam na krajankę, która jest bardzo prosta, szybka i pyszna. Jest to bardzo dobry pomysł na obiad, szczególnie dla kogoś kto nie lubi długo stać przy garach :)




Składniki:
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • listki tymianku (2 gałązki)
  • sól

Na patelni teflonowej rozgrzałam masło i wrzuciłam, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Obsmażałam je do lekkiego przyrumienienia (około 15 min.). Dodałam umyte szparagi, pokrojone w 3-4 cm kawałki. Wymieszałam i dodałam cebulę również pokrojoną w kostkę. Wszystko razem smażyłam jakieś 10 minut. Pod koniec dodałam listki tymianku i sól. 





Uwagi:
  1. Przepis pochodzi z blogu Truskawki, który lekko zmodyfikowałam.
  2. Ziemniaki powinny być przyrumienione ze wszystkich stron, dlatego ważne jest mieszanie ich od czasu do czasu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz