piątek, 28 czerwca 2013

Last Minute Szparagowo czyli roladki z kurczaka ze szparagami.






Danie wygląda na skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Wystarczy wszystko sobie poukładać. Nam smakowało bardzo. Szparagi, szparagi, szparagi...

Składniki (na 4 osoby):



  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 8 plastrów szynki gotowanej
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa, sól i pieprz

Na sos musztardowo-miodowy:


  • 2 czubate łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • ugotowane i pokrojone na ćwiartki młode ziemniaki

Umyte filety z kurczaka przekroić w poprzek a potem na pół, tak żeby powstało 8 kawałków. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem na cienką warstwę, posolić i natrzeć delikatnie oliwą. 
Szparagów nie obierać. Obciąć tylko zdrewniałe końcówki. Po 4-5 szparagów zawinąć w filety z kurczaka, a następnie w plaster szynki i układać w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym oliwą). Do każdej roladki włożyć rozmaryn. Wymieszać razem składniki sosu i posmarować wierzch roladek pędzelkiem. Resztę sosu odłożyć. 
Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 st. Najlepiej przykryć główki szparagów folią aluminiową, żeby się nie spaliły. Po upływie 20 minut wrzucić do roladek ugotowane ziemniaki i polać resztą sosu. Zapiec ok. 7 minut. Od razu podawać. 






Smacznego :)

Uwagi:
  1. Przepis podpatrzony tutaj z moimi zmianami. 
  2. Wg mnie wszystko w tym przepisie jest niezbędne, nie rezygnuj z rozmarynu bo nadaje "świerkowy" posmak daniu. 



5 komentarzy:

  1. NO NIE!:)idę do kuchni:--) mam nadzieję,że mnie też się uda wyczarować dla rodzinki takie smakołyki,dzisiaj kupiłem świeży rozmaryn,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MMMM rozmaryn uwielbiam :) Daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. roladki zaserwowałem moim gościom,byli zachwyceni, przekonałem się,że świeży rozmaryn dodaje charakteru tej potrawie REWELACJA:)

      Usuń
    3. baaardzo mi się gęba śmieje, że zrobiłeś i smakowało :):)

      Usuń
  2. Najlepsze były chrupiące końcówki szparagów - pycha!

    OdpowiedzUsuń