wtorek, 11 czerwca 2013

Szparagowo...




Kończy się sezon na szparagi. Już tylko gdzieniegdzie można dostać zielone patyczki. Jeśli jesteście, jak ja, fanami tego kruchego warzywa to polecam ten omlet. Syte i lekkie śniadanie bądź kolacja. Bez masła. Grasz w zielone?

Składniki (na jedną osobę):
  • 2 jajka
  • kilka pomidorków koktailowych
  • 5 szparagów zielonych
  • 1 łyżka mleka
  • tymianek świeży
  • plasterek żółtego sera light (np. Hit z Ryk)
  • sól i pieprz                                                                                       
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem i przyprawami. Zblanszować szparagi pokrojone w 2 cm kawałki, pomidory przekroić na pół. Na patelni teflonowej lekko obsmażyć posolone pomidory i szparagi. Dodać mieszankę jajeczną i wrzucić porwany żółty ser, usmażyć omlet. Żeby ułatwić sobie pracę, po ścięciu się jednej strony omletu, przewracam go na talerz i wrzucam na patelnię drugą stroną. 



Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. pyszny,lekki i jak najbardziej sezonowy:) gorąco polecam wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo w gębie:))) juz na stałe zagości w moim menu:) DZIEKI:)

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIEKUJEMY-OMLET JEST PYSZNY:))) LEKKI I PUSZYSTY:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. DZIEKUJEMY:) ALE PYCHOTA:) na stałe zagosci w naszym menu

    OdpowiedzUsuń
  5. DZIEKUJEMY,OMLET JEST LEKKI I PUSZYSTY,BEDZIE JUZ ZAWSZE W NASZYM NENU;-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. dziekujemy,jest pyszny;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. OTO OMLET!jaki kolorowy i wiosenny!prosimy o więcej!

    OdpowiedzUsuń
  8. wielkie żarcie?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam, pychotka, idealne lekkie śniadanie, które dostarcza energii na całe przedpołudnie :)

    OdpowiedzUsuń