wtorek, 25 czerwca 2013

Ostrrrrro...czyli widziały gały, że dziś będzie curry...

                                                                                       


To prawda, że pogoda ma ogromne znaczenie w rodzaju potraw jakie wybieramy. Dzisiaj proponuję curry z ciecierzycą, czyli grochem włoskim. Złożone smaki potraw curry są jak Indie: mocne, wyraziste, ale poprzez dodanie jogurtu mogą być bardziej kremowe. Kto ma ochotę przenieść się na chwilę do aromatycznej krainy niech wypróbuje ten przepis.


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła klarowanego
  • przyprawy: 2 łyżeczki kurkumy, po 1 łyżeczce: kolendry, gorczycy, kminu rzymskiego, płatków chilli
  • 3 ziemniaki
  • świeży imbir, wielkości kciuka
  • sól
  • natka pietruszki
  • ewentualnie jogurt naturalny


Na roztopionym maśle, podsmażyć utłuczone w moździerzu, przyprawy. Podsmażyć kilka minut, aż oddadzą swój aromat. Do takiej mieszanki wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Następnie wrzucić starty imbir i odrobinę soli. Cały czas mieszać. Gdy cebula się zeszkli dodać ziemniaki pokrojone w dość dużą kostkę i odcedzoną ciecierzycę. Wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pomidory z puszki i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą do smaku.






Smacznego :)

Uwagi:
  1. Curry jest potrawą dość ostrą, jeśli jesteś osobą, która nie przepada za ogniem w potrawach, zrezygnuj z dodawania płatków chilli lub zmniejsz ilość i dodaj do każdej porcji jogurt naturalny.
  2. Nie polecam do tego dania ryżu basmati. Ziemniaki znajdujące się w potrawie są sycące.


11 komentarzy:

  1. jak tylko nzobaczyłam , od razu musiałam wypróbować ten przepis. I nie pomyliłam się, wyglada pysznie a smakuje niebiańsko

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu ślinka cieknie jak sie ogląda wszystkie zdjecia,dlatego kocham tą porę roku,bo zaczyna się obfitość warzyw i owoców pachnących słońcem:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię lato szkoda tylko, że w tym roku takie kapryśne :)

      Usuń
  3. no dziewczyno!czekam z niecierpliwoscią na dalsze przepisy:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie,tanio,zdrowo i szybko....boska kuchnia:) dla zapracowanych idealna,POLECAM:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie można kupic chilli w płatkach?

    OdpowiedzUsuń
  6. Już nie pamiętam, gdzie kupiłam swoje chilli, ale można również suszone papryczki utłuc w moździerzu (też tak robiłam).

    OdpowiedzUsuń