niedziela, 9 czerwca 2013

Niedzielna zapiekanka





Dzisiaj  zrobiłam na obiad zapiekankę, która zaintrygowała mnie jakiś czas temu. Niestety nie pamiętam gdzie o niej przeczytałam, ale chyba jest to przepis Marty Gessler. Zapiekanka jest pyszna, pasuje do kurczaka (pieczonego w rękawie), jak i do schabu. Szybka w przygotowaniu.


Składniki (na 2 osoby):

  • 100 g marchewki (użyłam młodej)
  • 100 g pietruszki
  • 100 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 60 g żółtego startego sera
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać razem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i roztartym ząbkiem czosnku. Wino wymieszać ze śmietaną i tymiankiem. Warzywa układać w naczyniu, uciskając i polewając sosem śmietanowym. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Ostatnią warstwę posypać żółtym serem. Piec pod przykryciem 
w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Następnie odkryć i zapiec do zarumienienia sera. 






Smacznego :)






13 komentarzy:

  1. No ta ja się zapraszam na zapiekankę i kurczaka ...;)
    t.h.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniam. zapiekanki zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też!ja też!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba lubisz tymianek;)zwłaszcza świeży:)) a zapiekanka jest bomba mniam<:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeże zioła bardzo lubię, niedługo na blogu pojawi się tarta, gdzie jest świeży tymianek, zaglądaj :)

      Usuń
  5. do tej zapiekanki bardzo pasuje i smakuje białe wino do popitki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też!,ja też!

    OdpowiedzUsuń