Dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę, która zaintrygowała mnie jakiś czas temu. Niestety nie pamiętam gdzie o niej przeczytałam, ale chyba jest to przepis Marty Gessler. Zapiekanka jest pyszna, pasuje do kurczaka (pieczonego w rękawie), jak i do schabu. Szybka w przygotowaniu.
- 100 g marchewki (użyłam młodej)
- 100 g pietruszki
- 100 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 60 g żółtego startego sera
- sól i pieprz
Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać razem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i roztartym ząbkiem czosnku. Wino wymieszać ze śmietaną i tymiankiem. Warzywa układać w naczyniu, uciskając i polewając sosem śmietanowym. Każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Ostatnią warstwę posypać żółtym serem. Piec pod przykryciem
w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Następnie odkryć i zapiec do zarumienienia sera.
No ta ja się zapraszam na zapiekankę i kurczaka ...;)
OdpowiedzUsuńt.h.
Czym chata bogata :)
Usuńja też...
Usuńmniam mniam. zapiekanki zawsze i wszędzie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńja na wszystko
OdpowiedzUsuńhaha a ja jestem ciekawa jak Wam wyszło
Usuńja też!ja też!
OdpowiedzUsuńchyba lubisz tymianek;)zwłaszcza świeży:)) a zapiekanka jest bomba mniam<:)
OdpowiedzUsuńświeże zioła bardzo lubię, niedługo na blogu pojawi się tarta, gdzie jest świeży tymianek, zaglądaj :)
Usuńdo tej zapiekanki bardzo pasuje i smakuje białe wino do popitki:)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuńja też!,ja też!
OdpowiedzUsuń