fot.A.S-M. |
Przepis na chlebek bananowy jest jednym z najlepszych pomysłów z kuchni amerykańskiej. Podobno amerykańskie dzieci uczą się go piec w szkole. Wiem jedno, nie ma u mnie imprezy bez tego "prościucha". Jestem dość leniwa i nie przepadam za pieczeniem dlatego to idealny przepis dla takich jak ja :)
Jest wilgotny, intensywnie bananowy i dla mnie jest właściwie ciastem, choć można go jeść na śniadanie z serkiem waniliowym i owocami.
Łatwe w przygotowaniu, szybkie i ubrudzicie tylko 1 widelec, 1 miskę i 1 szklankę. A to jego podstawowa wersja. Enjoy :)
fot.A.S.-M. |
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szkl. roztopionego masła
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie kilka kropli olejku waniliowego)
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
Do miski wrzucam obrane banany i rozgniatam je widelcem. Dodaję roztopione masło i cukier. Wszystko mieszam widelcem. Wrzucam mąkę i roztrzepane jajko i dodaję szczyptę soli. Na koniec wanilia i soda oczyszczona. Mieszam, przelewam do silikonowej keksówki and the end. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 st. C. na około 50 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce bez foremki, bo od dołu ciasto jest wilgotne.
fot.A.S.-M. |
Uwagi:
- Przepis z blogu Doroty.
- Banany muszą być bardzo mocno dojrzałe, z brązowymi plamami.
- Ciasto można również upiec w foremkach muffinkowych.
próbowałam i robiłam razem Alicją faktycznie prosty do bólu i nie można go zepsuć a do tego bardzo smaczny...)
OdpowiedzUsuńfaktycznie robiłyśmy go razem :) już prawie zapomniałam
UsuńUwielbiam zarówno w podstawowej formie, jak i w wersji muffinkowej.
OdpowiedzUsuń