fot.A.S.-M. |
To nieprawda, że kuchnia włoska jest tucząca. Spójrzcie na Sophie Loren :) Kuchnia włoska jest moją ulubioną i nie ma w niej potraw, których nie lubię. Nie jest i nie będzie to wpis obiektywny. Obiektywizm nie istnieje. W kuchni.
Bakłażan. Gruszka miłości. Psianka...choć może pozostańmy przy gruszce miłości. Wdzięczne warzywo. Niespotykany kolor. Ciekawy smak...Lubimy.
Dzisiejszy przepis Petto di pollo alla Parmigiana czyli Piersi kurczaka z parmezanem, pomidorami, mozzarellą i bakłażanem jest rodem z Parmy. Tam gdzie produkuje się szynkę parmeńską i parmezan.
Nie macie innego wyjścia, musicie sami zrobić i zjeść.
BUON APPETITO :)
fot.A.S.-M. |
Składniki:
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
- 125 g mozzarelli light (1 kulka)
- 1 bakłażan
- puszka krojonych pomidorów
- 3 gałązki oregano
- 1 duża cebula
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam cebulę, pokrojoną w plastry, solę. Kiedy cebula się poddusi, dorzucam pomidory i listki oregano. Przyprawiam.
Do naczynia żaroodpornego wlewam sos pomidorowy, na tym układam filety z kurczaka. Na mięsie układam zgrillowane płaty bakłażana na przemian z mozzarellą. Zapiekam ok. 30 minut w temperaturze 190 st.C.
Uwagi:
- Inspiracja z "Dieta Italiana" G. D`Acampo.
- Nie musisz używać mozzarelli light :)
- Oregano świeże możesz zastąpić 1 łyżką suszonego.
Aniu cudne masz te przepisy:)moje koleżanki z pracy są zachwycone,a ja jestem dumna,że mam tak utalentowaną córkę,nawet moja szefowa zrobiŁa na swoje urodziny Twój chłodnik bułgarski i bardzo,bardzo... smakował:)
OdpowiedzUsuńJest mi miło kiedy komuś smakuje i sam wypróbowuje przepisy w domu :) Dzięki mamo za uznanie :)
OdpowiedzUsuń