fot.A.S.-M. |
Zbieram książki kulinarne. Jedną z moich ulubionych jest książka Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Jamie przekonuje, że gotowanie nie jest trudne. Wystarczy trochę wyobraźni inwencji i szaleństwa. Myślą przewodnią, która towarzyszy mojemu guru, jest propozycja żeby nauczyć się gotować w 24 godziny i przekazać swoją wiedzę dalej. W Wielkiej Brytanii, przedsięwzięcie pod hasłem "Przekaż dalej", cieszyło się dużym powodzeniem.
Wyobraź sobie, że nauczysz dwie osoby jak przyrządzić ten gulasz, a one nauczą kolejne osoby...
SPRÓBUJ :)
fot.A.S.-M. |
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 3 gałązki świeżej szałwii
- 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny
- 500 ml cydru
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- kilka gałązek tymianku
- olej
- sól i pieprz
Umyte i obrane marchewki i seler tnę na ukośne, grube plasterki. Cebulę pokroiłam w szerokie półplasterki. W dużym garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewam 3 łyżki oleju i przesmażam wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) z szałwią. Dodałam mięso i mąkę. Wymieszałam i wlałam cydr oraz pomidory. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki i doprawiłam solą. Po zagotowaniu, przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na około 2 godziny. Na ostatnie pół godziny gotowania zdjęłam pokrywkę, żeby nadmiar płynu odparował. Wyjęłam szałwię i doprawiłam solą i pieprzem. Po wyjęciu z piekarnika poukładałam pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki. Skropiłam olejem i posypałam listkami tymianku i solą. Piekłam w piekarniku około 30 minut, do zarumienienia ziemniaków. Danie jednogarnkowe gotowe.
fot.A.S.-M. |
Uwagi:
- Zmieniłam proporcje (sorry Jamie).
No to ja moge byc ta jedna z dwoch osob ktore nauczysz tego gulaszu co Ty na to?wyglada smaczniscie :)
OdpowiedzUsuń