fot.A.S.-M. |
Śliwka jest staromodna. Smażenie konfitur jest staromodne. Dawno już tego nie robiłam...aż do dzisiaj :)
Coraz trudniej można znaleźć w sklepach śliwkę węgierkę. Większość chce dużych, zmutowanych śliwek... Nie wiem dlaczego. Węgierka ma cudowną słodycz. Idealną do wszelkich przetworów i ciast.
Pokusiłam się o zrobienie powideł śliwkowych z nutą pomarańczy i cynamonu. Ale zapach!
fot.A.S.-M. |
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 pomarańcza
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 laska cynamonu
fot.A.S.-M. |
Uwagi:
- Uważajcie bo powidła, nawet na bardzo małym ogniu, lubią strzelać słodkimi gejzerami :)
wproszę się na te powidła:)a teraz idę do kuchni,bo zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńile kosztuje ten pokaźny słoiczek bo moje nozdża już się pobudziły i wiadomo co za tym idzie?!to może dlatego że wczoraj jadłam powidła ale napewno nie takie...no laski tam nie było,o pomarańczy nie wpomnę :)
OdpowiedzUsuń